[潮流实验室]    时间:2017-08-11     浏览:325次


Within this macro-framework which is the expression of increasingly hybrid lifestyles, in which the lines between private and working life become blurred, new situations are emerging, making the office a prime location for experimenting with design. An evolving space which takes on the characteristics of a permeable and dynamic habitat, open to professional sharing anddovetailing with other activities.


Within this evolving context, and largely thanks to the impetus of the tech companies, even the more traditional workspaces are changing, becoming open, deconstructed spaces with no set workstations in an attempt to mix professional skills and personal capabilities, which is encouraged because they lift the general atmosphere, promote psychological and physical wellbeing and foster productivity.


Increasingly, dedicated work areas are close to areas devoted to relaxation and meditation in the form of pods or beds for resting, or spaces kitted out with sports or recreational equipment, where people can pursue the sorts of activities that enable them to boost concentration and inspiration.


This macro-trend has triggered three micro-trends: Nowhere Office, Shared Office and WorkSpace Reloaded.



At a point in time when people and workers are becoming increasingly nomadic, offices themselves are becoming nomads because anywhere with connectivity and a minimal amount of equipment can be used as an office.


In this changing environment, designers are facing up to the challenge of self-contained “portable” modules, that can travel on four wheels or be put down wherever necessary: from the garden at home to urban public spaces. They are also busy trying to come up with accessories and furnishing pieces that enable mini pop-up environments fostering work and concentration to be created temporarily.


A range of office dividers designed for those professional nomads who work in public spaces and often need to turn a bar table into a temporary desk. Focus provides a simple solution to this testing problem, which is as easy to put up as it is easy on the eye.


These flexible vertical ribbed panels in soft natural fabric are easily shaped to suit the context and are just as easily rolled up and stored when no longer needed. They are extremely lightweight, thin, and very portable. They come in six different sizes.


Along with these simple and extremely useful expedients, a range of small, highly practical and understated accessories that allow the desk to be personalised as required. Stand, for example, is a small double shelf that can be fitted to the worktop, perfect for holding speakers and video. As its name suggests, Tray is a tray for stationery and small objects, and can be fitted into the slot to provide more space on the work surface.



One direct consequence of the development of the new technologies and the advent of what is known as the Freelance Economy is the concept of coworking: shared workspaces characterised by informal environments and furnishings that can be reconfigured as required, which become fertile ground for the exchange of ideas and creative energies and innovation incubators favoured by young digital era entrepreneurs and start-ups.

小D推荐的案例是一个拥有完整的家具线、非结构化的开放式办公室设计,它还赢得了2016年芝加哥雅典娜优秀设计大奖。 英国设计咨询公司Pearsonal Lloyd和Teknion经常有大大小小的会议,他们之间的合作关系一直由开放的办公空间维系着,这些办公桌、椅子和配件可以同时满足多种不同的需求:对于需要个人隐私的人来说,将小组办公专用的大会议桌转换成令人放松的小沙发用于非正式会议的画架和凳子、笔记本电脑,都能把人从局限中解放出来,提高工作效率。

A complete furnishing line for increasingly deconstructed and open offices, which won the 2016 Chicago Athenaeum Good Design Award. Zones is the result of a partnership between English design consultancy Pearsonal Lloyd and Teknion and consists of work surfaces, chairs and accessories designed to respond to a number of different demands simultaneously: from a pod for those in need of a privacy and isolation break to large tables for group work, small sofas for relaxation and easels and stools for informal meetings or quick bursts on the laptop.



The underlying concept is that each module can lend itself to different functions according to where and when it is used. The fixed places has given way to a more fluid and itinerant formulathat encourages the sharing of ideas and skills as well as spaces.


The enveloping shapes, warm colours and predominance of wood and textiles are aesthetic choices intended to create a comfortable environment.

如何设计共享的办公空间,同时保证办公环境的安静? 这是小D的同事每天都要问的问题,而设计师Ivan Kasner和Uli Budde用De Vorm的AK 2声学面板设计提供了一个简单而又巧妙的回答。

How does one work out how to share workspaces with other people while requiring a minimum level of silence? This is a question every co-worker asks themselves nearly every day and one to which the two designers Ivan Kasner and Uli Budde, have responded with their AK 2 acoustic panel for De Vorm.

AK 2是从天花板悬挂的宽矩形面板,保持悬挂在办公桌上方,将办公空间分成两半,使得空间不被完全切断,但是每个人的办公空间都能保持一定程度的隐私。AK2里面的吸收泡沫内饰有助于减少大型空间的典型噪音冲击,而外部的彩色毛毡涂层由回收的塑料瓶制成,并有十个不同的色彩版本可供选择。

AK 2 is a wide rectangular panel that hangs from the ceiling, remaining suspended above the work surface, splitting it perfectly into two halves in such a way that they are non completely cut off but so that each maintains a degree of privacy. The absorbent foam interior helps to cut down the noise impact typical of large, crowded spaces, while the coloured felt cover is made from recycled plastic bottles, and comes in ten different colourways.

Kasner和Budde在AK 2顶部两侧安装了放置台灯的灯袋,用这种方式解决办公环境缺乏足够灯光的关键问题。

In a multitasking approach well suited to the logistics of shared spaces, Kasner and Budde have fitted an internal pocket containing a table lamp to either side of the top part of the AK 2, thus cracking another problem that often arises in coworking: lack of adequate lighting.


Bringing nature into the workspace not just for the sake of looks but for its tangible and positive impact on people’s quality of life is at the heart of China-based Vermilion Zhou Design Group’s design for the new headquarters of Fountown, a Shanghai coworking space for startups and innovation hubs.


In a bid to recreate a rustic atmosphere in an office environment, the designers chose natural light, air water and oxygen as the keystones of the entire project, using them for what they really are, that is, “nutrients”for the body and mind. Nature thus plays a leading role, with stone walkways, furnishings made out of untreated wood, water and with large plants all over the place.


In order to provide small oases of peace, the designers have incorporated a yoga room and three “oxygen cells”, where people can pause and recharge their batteries in an oxygen-rich atmosphere and then go back to their tasks with greater energy and powers of concentration. Lastly, there are breakout areas such as climbing frames and small sofas and pods dotted around the building, fostering a healthy balance between work and restorative breaks.



The new generation office environment is informed by people’s needs and is characterised by the fluidity of spaces. In these new workplaces, the spatial configurations and the furnishings break with the aesthetic domestic codes and ensure high standards of ease and wellbeing.


Sonos, a young company at the forefront of the wireless speaker sector, tasked IA Interior Architects with designing its new offices in Boston. Their remit was to create a space that would fully reflect the brand’s sophisticated and creative approach.


The architects at IA first focused on people’s daily experience to examine their needs. They subsequently analysed the specific demands of the company, which wanted an office tailored to a combination of different uses: an actual office, a shop with spaces for listening and carrying out audio quality tests, all in an environment more reminiscent of a home than of a workplace.


In the light of their preliminary findings, IA decided to concentrate on building a large communal space, with perfect acoustics and split into work islands. The result is an open, fluid environment promoting collaboration and interaction.

摆着书架、沙发和扶手椅的生活区是与展示Sonos产品的区域分开的,游客可以直接在生活区体验Sonos产品带来的空间效果。生活区入口摆放的是Sonos委托的艺术家Mark Stamaty专门设计的作品,为空间的点缀增添了一抹艺术的色彩。

The space is broken up with welcoming living areas containing armchairs, sofas, shelves and bookcases with Sonos products on display, giving visitors a personal experience. The entrance features works by artist Mark Stamaty, commissioned by Sonos.



下一篇:2018家具展前瞻 | 参展产品如何辞旧迎新、如何升级换代











Copyright© 深圳家具研究开发院 All Rights Reserved 版权 粤ICP备15005110号